malelifestyle, terveys

Mitä on kehopositiivisen otteen omaava personal training?

Tervehdys!

Pitkästä aikaa päivittelen blogiani. Mahtavaa kun juuri sinä siellä olet edelleen siellä päädyssä lueskelemassa höpinöitäni, arvostan kovasti!
Tällä kertaa arvelin hieman valottaa asiaa, joka näyttelee isoa osaa ja tulee näyttelemää jatkossa vielä isompaa osaa elämässäni. Eli haluan kertoa lisää siitä, miten itse näen kehopositiivisen otteen personal trainingin, nyt kun sitä olen alkanut virallisesti työkseni tekemään.

Mitä on kehopositiivisuuden väärinkäyttö liikunta-alalla?

Kehopositiivisuus-termin käyttö joidenkin liikunta-alan ihmisten toimesta on aiheuttanut oikeutetusti närää ihmisissä. Itse koen, että kehopositiivinen valmennus ja kehopositiivisen otteen omaava valmennus ovat eri asioita. Siksi itse käytän jälkimmäistä termiä. Mutta miksi?

Kuten kerroin aiemmassa julkaisussani koskien kehopositiivisuutta, kehopositiivisuus on alkujaan ja edelleen ihmisoikeusliike & aate, joka haluaa nostaa marginalisoitujen kehojen asemaa valtarakenteiden ajettua ne takanurkkaan häpeämään. Kehopositiivisuudella ei originaalissa kontekstissa ole tekemistä sen kanssa, rakastaako ihminen itseään ja kehoaan vai ei. Siinä on kyse MUISTA, ei sinusta.

Joten jos haluat kehopositiivisuus valmennukseen, etsi netistä kehopositiivisuus aktiiveja ja kysy heiltä neuvoa, miten voisit tukea aatetta omalla kohdallasi. Se on mielestäni ainoa keino _kehopositiiviseen valmennukseen_.

Kehopositiivisen otteen omaava personal training

En tiedä, ovatko muut käyttäneet tätä termiä, mutta itse ainakin olen omissa valmennuksissani. Listaan alle asiat, mitä se mielestäni tarkoittaa ja miten ”kepo-otteen valmennus” eroaa perinteisestä:

1. Kepo-otteen PT kohtelee kaikkia kehoja kehopositiivisuusaatteen hengessä yhtä arvokkaina ilman fatshamingia (lihavuushäpeä), muuta tiedostettua kehohäpeän luomista tai ”shokkihoitoa”, joka on siis kaunis nimitys ihmisen lyttäämiselle eletystä elämästä.
2. Kepo-otteen personal training ei ole laihdutuskeskeistä. Laihdutusta ei ehdoteta ammattilaisen toimesta. Aloite laihduttamiseen tulee asiakkaalta itseltään jos on tullakseen.
3. Kepo-otteen personal training keskittyy kokonaisvaltaiseen asiakkaansa tilanteen edistämiseen niillä voimavaroilla, jotka hänellä on käytössään. Tähän suuntaan nykyään ollaan onneksi menossa siellä perinteisemmänkin coachingin puolella.
4. Kepo-otteen personal training ei demonisoi ruoka-aineita, vaan keskittyy piikkilanka-aitaisten rajoituksien latelemisen sijaan siihen, mitä hyvää ihminen voi lisätä elämäänsä.
5. Kepo-ottene personal training on puheissaan sensitiivinen. Tämä tarkoittaa sitä, että ammattilaisen puheissa ja asenteissa otetaan aina huomioon, että asiakkaalla voi mahdollisesti olla vääristynyt kehonkuva tai mahdollisesti syömishäiriö, vaikka se ei olisi tullut esillekään asiakkaan toimesta.

Ei myyntiä hinnalla millä hyvänsä

Valitettavan paljon saa kuulla ihmisiltä, että edelleen liikunta-alalla viljellään rivien välissä tai takavasemmalta hieman vilauttaen esimerkiksi laihdutusvinkkailua pitkän asiakkuuden toivossa, vaikka asiakas oli toivonut tunnilta aivan jotain muuta.

Kehopositiivisen otteen omaava PT ei halua olla mukana tukemassa ihmisten psyykkisellä hyvinvoinnilla pelaavaa dieettausbisnestä.

Mitkä ovat yleisimmät väärinymmärrykset?

Usein törmään väärinymmärryksiin koskien kehopositiivisuuden lisäämisestä personal trainingiin. Tässä niistä yleisimpiä ja omat ajatukseni niihin:

”Eli valmennuksessa syödään vain burgereita ja silitellään selästä ja mitään ei tapahdu?”

-Kepo-otteen trainingissa on yhtä motivoituneita asiakkaita elämänsä uuteen suuntaan viennin suhteen kuin muuallakin. Ja kun heille tarjotaan apua oikealla tavalla, siitä on ”pelkkä taivaanrannan tuijottelu kivoja jutellen” kaukana.

”Valmennus ei voi olla tehokasta, kun pitää olla niin hiton sensitiivinen?”

-Päinvastoin. Kun ihminen kohdataan juuri hänelle oikealla tavalla, päästään itse asiaan eli muutoksen tekoon ( asiakkaan kertoma, ei trainerin ) saman tien ilman henkisiä voimavaroja kuluttavaa tuskailua trainerin nihkeästä asenteesta.

”Tässä ei ole mitään uutta, tällä tavalla me kaikki tehdään?”

– Asiakkaiden kokemukset ja kertomukset sekä omat havainnot alalta kertovat valitettavasti eri totuutta.

Rivistöjen tihennys

Toivon, että jokusen vuoden päästä ”meitä”, eli tällä näkökannalla ammattia harjoittavia on jo satoja. Nyt olemme vielä marginaalissa, mutta uskon, että muutos on alkanut. Onhan koko valmennuskulttuuri muuttunut jo huimasti esimerkiksi kuuden vuoden aikana.

Vuonna 2014 meininki oli vielä hyvin kapeakatseisempaa ja muutenkin, noh kapeutta korostavaa. Ja niin olin minäkin, kunnes maailma otti tiukan otteen silmäluomistani kiinni ja repi ne auki, ja hyvä niin! Jatkan työtä sen eteen, että kaikille löytyisi avun tarjoaja, kun käsi ojennetaan sen kaipuun merkiksi.

Rakkaudella,

Veli_K

Mitä ajatuksia sinulla herää aiheesta? Asiakkaat ja etenkin liikunta-alan ammattilaiset, kertokaahan mietteitänne kommentteihin!

Vastaa