malelifestyle, terveys

Oma kaamosväsymykseni, verikokeilla todennettava fakta vai luulotautia?

Kaupallinen yhteistyö Puhti.fi kanssa

Tervehdys ystävät ja mahtavaa alkanutta vuotta 2019!

Pyhät on nyt lusittu ja on aika palata arkeen. Itselleni arki ja sen rytmi luo elämään tasapainoa ja jos arjen rytmi alkaa puuttumaan, alkaa askel väpättää.
Olemme eläneet jälleen sitä aikaa vuodesta, kun on niin sanotusti pimeää kuin jouluna takalistossa.

Itse en yleensä ole niin sanottu ”kaamosväsyjä”, eli vallalla oleva pimeys ei ole vaikuttanut energiatasoihini. Viime vuoden loppupuolella tilanne on ollut toinen. Veto on alkanut hiipua selkeästi marras-joulukuussa verraten syksyyn.

Kärsinkö siis ensimmäistä kertaa kaamosväsymyksestä? Päätin ottaa asiasta selvää ainakin osittain. Koska uskon tieteeseen ja olen joutunut seurailemaan tiettyjä labra-arvojani ennenkin, halusin faktaa tiskiin esimerkiksi D-vitamiinitasoistani.

Tiedätkö oman D-vitamiini-arvon? Mittaa nyt ilman lääkärin lähetettä!

Puhtia peliin

Sain tilaisuuden testauttaa itseäni Puhti-laboratoriopalveluiden kautta. Valitsin kattavan Puhti-terveystarkastuspaketin, joka sisälsi muun muassa 31 eri mittaria, jotka antoivat kattavan päivityksen siitä, miten elimistöni voi. Mukana oli mm. täydellinen verenkuva, kolesteroli, D-vitamiini, kilpirauhanen, ferritiini sekä maksan ja munuaisten toiminta.

Puhti terveyspaketti sisältää yli 30 mittaria jotka kertovat elimistösi tilasta.

Koin testipaketin otattamisen mielenrauhani kannalta tärkeänä kulmakivenä. Minulla löytyy myös paljon mittausdataa aiemmilta vuosilta, joten oli mihin verrata uusia tuloksia. Tämähän on ylipäätään mittaamisessa tärkeää, mitattiin nyt sitten cooperin testiä tai labra-arvoja.

Puhti.fi

Uuden ajan terveyspalvelu

Puhti käyttää Synlabin laboratorioita, joita löytyy 26 eri paikkakunnalta. Testipaketin varaus oli helppoa kuin heinänteko. Varasin paketin, kävin oman kaupunkini Synlabissa ja jäin odottamaan tuloksia. Tulokset tulevat Puhti.fi sivustolle ja mikä oli itselleni uutta, oli se, missä muodossa tulokset ovat.

Jokaisen tuloksen kohdalla on värikoodein ilmennetty tulosgrafiikka, josta näkee oman tilanteen. Jos arvo pysyy vihreällä, ollaan viiterajoissa. Punainen kertoo viiterajojen ulkopuolelle menoa suuntaan tai toiseen.

Myös jokaisen veriarvon kohdalla on selkeästi selitetty, mistä tässä nyt puhutaan. Tähän en ole itse törmännyt missään muissa laboratoriopalveluissa. Pidän myös aina siitä, kun sivusto on selkeä ja helppolukuinen niin grafiikan kuin sisällönkin osalta.

Mitä verikokeissa selvisi?

Tulokset olivat mieltäni rauhoittavia. Vireyteen vaikuttavat D-vitamiini, ferritiini, hemoglobiini paastosokeri, herkkä CRP (hiljainen tulehdusarvo) sekä kilpirauhasarvo olivat kohdallaan. D-vitamiinitasoni on joskus ollut huomattavasti korkeampi, mutta silloin lähenneltiin jo liian korkeita arvoja. Mietin toki, onko nykyinen taso kuitenkaan riittävä minulle? Alla omia tuloksiani:

 

Perusrunkoni vitamiinieni ja lisäravinteideni osalta on tämä. Näiden tulosten perusteella jatkan samalla setillä eteenpäin. Tähänkin on hyvä aika-ajoin saada varmennettu tieto, ettei mene niin sanotusti överiksi tai jotain jää uupumaan.

Stressi oi stressi

Kun tämä tieteellinen ihmiskoe on nyt suoritettu, uskallan todeta, että omalta osaltani kaamosväsymys johtunee enemmänkin yleisestä henkisen ja psyykkisen rasituksen ”puserruskaudesta” kuin jonkun tietyn biokemiallisen arvon romahduksesta.

Syksy ja etenkin loppuvuosi on ollut minulle uusien tuulien aikaa ja olen vähän väliä ollut ”jännän äärellä”, esimerkiksi omilla kasvoillani esiintuloni kanssa teille Ystäväni. Lisäsin myös samaa aikaan tasaiseen tahtiin fyysisen treenin määrää ja rankkuutta, joten nyt kun jälkikäteen mietin, niin ei ihme että askel alkoi painaa ja energiatasot laahaamaan lumihangen alatasossa.

Back to basics

Rehellisesti sanottuna kuulun niihin ihmisiin, ketkä tarvitsevat aina ”closerin” asioille. Kun tarpeeksi monta viikkoa olin pohtinut, onko kehossani jotain nyt enemmänkin pielessä, se luonnollisesti vain pahentaa olotilaa.

Tällä kertaa Puhti tarjosi minulle ”closerin” tämän asian suhteen ja voin vaan todeta itselleni jälleen kerran, että jos venttiili alkaa vislata, on elämän tasapainotus ja itsensä maadoittaminen prioriteetti numero yksi. Muuten olen jälleen tietyn dominoefektin äärellä, josta olen joskus kertonutkin.

Kalloni on yllättävän paksu tämän asian oppimisen suhteen, mutta pikkuhiljaa pikkuhiljaa sanoi joku joskus jossain! Uusi vuosi ja uudet kujeet, kunhan kujeita ei ala olla liikaa ja liian kovalla syklillä. Tämä on minun uudenvuoden lupaukseni itselleni. Mikä on sinun?

Rakkaudella,

Veli_K

 

Kärsitkö Sinä kaamosväsymyksestä? Miten se ilmenee ja miten hoidat sitä?

Vastaa