malelifestyle

Näin minulta (melkein) varastettiin identiteetti

Kaupallinen yhteistyö mySafetyn kanssa.

Tervehdys toverit!

Ei ole pitkä aika, kun minulta yritettiin viikon sisällä huijata rahaa tekaistulla kiristyssähköpostilla sekä Facebook-tiliini oli murtautumisyritys jo täydessä vauhdissa. Puhutaan siis ilmiöstä nimeltä identiteetti- eli henkilöllisyysvarkaus. Kuten arvata saattaa, tämä rikollisuuden muoto on kovassa nousussa ja kasvanut todella rajusti viimeisen neljän vuoden aikana. Pelottavaa!

Faktatietoa identiteettivarkauksista

Kuten aina, tykkään saada asiasta kuin asiasta dataa ennen kuin alan itse toimiin. mySafety on tutkinut identiteettivarkauksia jo hyvän aikaa ja heidän sivuiltaan listataan tärkeimpiä faktoja koskien aihetta:

1. ”160 000 suomalaista on joutunut joskus identiteettivarkauden uhriksi.”
2. ”50% identiteettivarkauden uhreista koki taloudellista haittaa.”
3. ”Joka neljäs taloudellista vahinkoa kokeneista uhreista kärsi yli 1 000€ vahingot.”
4. ”Identiteettivarkauksien suurimpiin riskiryhmiin kuuluvat 30-39-vuotiaat ja johtavassa asemassa työskentelevät henkilöt.”
5. ”Liki puolet (46%) identiteettivarkauden uhreista ei tiedä miten rikos on saanut alkunsa.”
6. ”Lähes joka kolmas (31%) identiteettivarkauksista sai alkunsa tietomurron, tietojenkalastelun tai sosiaalisen median kautta.”
7. ”Liki puolet uhreista (45%) ei tehnyt rikosilmoitusta poliisille. Ilmoituksen tekeminen poliisille on erittäin suositeltavaa, jotta rikoksesta jää jälki ja oma vastuu väärinkäytöistä vähenee.”

Sometyöläiselle identiteettivarkaus täysi tyrmäys

Jos mietin asiaa henkilökohtaisella tasolla, voisi identiteettivarkaus koitua mahdollisesti kaiken vuosia rakentamani tuhoksi. Jos sometileihini päästäisiin käsiksi, ne voitaisiin halutessaan vetää viemäristä alas tai vaihtoehtoisesti alkaa tehdä pientä tuhoa ja kiusaa vähä kerrassaan. Voin sanoa, että söisi miestä!

Enkä ole varmasti ainut somessa enemmän liikkuva, joka pelkää samaa asiaa. Ajatus siitä, että joku voi ikään kuin polttaa juuri pystyyn saamasi talon, riipii selkäpiitä.
Mutta sometyöläiset eivät toki ole ainoa porukka, kelle hakkeroinnilla voidaan aiheuttaa tuhoa. Kyllä jokainen tonni, joka menee identiteettirikoksen yhteydessä kankkulan kaivoon, iskee kenen tahansa sieluun.

Miten minua on yritetty hakkeroida?

Kuten jo alussa mainitsin, noin kuukausi sitten minulla oli huono viikko tämän asian tiimoilta. Sähköpostiini tuli kiristysviesti, jossa kerrottiin, että heillä on minusta omalla web-kamerallani otettua arkaa videomateriaalia, ja he julkaisevat videot, ellen lähetä heille rahaa.

No tällä kertaa heillä osu väärä mies vastaan, koska käytän pöytäkonetta, eikä minulla ole web-kameraa. Viestin tönköstä englannista oli myös pääteltävissä, että kyseessä oli ontto huijausyritys. Mutta vähemmän netissä pyörivälle tämä viesti olisi jopa saattanut mennä läpi ja lietsoa paniikkia.

Toki itsehän sen tietää, millaista materiaalia oma webcam on mahdollisesti tallentanut. Viesti oli kuitenkin pitkä ja hartaasti väsätty, joten ikäväkseni voin todeta, että joku web-kamerallisen läppärin käyttäjä heidänkin lankaansa vielä luultavasti menee.

Facebook tilini ryöstöyritys

Samaisella viikolla sain Facebookilta viestin, että olen kuulemma vaihtamassa salasanaa. Facebook kysyi, voisinko varmistaa asian heidän linkistään. Ja en siis ollut itse tehnyt mitään salasanamuutoksia. Onneksi Facebookilla on ns. kaksinkertainen todennus, eli ryöstöyrittäjät eivät päässeet viemään kaappausta loppuun, koska heiltä puuttui puhelinnumeroni.

Säikähdin TODELLA paljon. Jo se, että joku oli päässyt näinkin pitkälle prosessissa, nosti kylmät väreet niskavilloihini. Olen itse yksityisyyttä todella paljon arvostava ihminen, joten asia häiritsi jonkun aikaa. Etenkään, kun en silloin ollut vielä vakuuttanut itseäni asian tiimoilta.

Miksi vakuutin itseni identiteettivarkauksilta?

Internet, mitä me suurin osa käytämme, on vain yksi kerros digitaalista maailmaa. Kuten fyysisestä ympäristöstäkin, löytyy internetistäkin alamaailma ja se on nimeltään Darkweb. Se on anonyymi ja salattu digitaalinen ympäristö, jossa hakkerit myyvät laittomasti esimerkiksi henkilötietoja. Osaavalle hakkerille perus ”netti-Niilon” tietojen onkiminen ei ole kummoinenkaan homma.

Tämä mySafetyn demonstraatiovideo ” Näin helposti identiteettivarkaus voi tapahtua” näyttää asian hyvin!

Minä päätin, että en halua joutua maksumieheksi mahdollisen identiteettivarkauksen uhrina, jolloin esimerkiksi minun tiedoillani on tehty tonnien arvosta ostoksia. Tai jos yksi tapani harjoittaa elinkeinoa eli bloggaus tuhotaan huvin vuoksi. Siksi otin itselleni mySafetyn Identiteettivakuutuksen.

Herkkä sieluni kaipaa mielenrauhaa, ja kun sain faktoja tiskiin asian yleistymisestä, ei rauha löytynyt ennen kuin olen vakuutettu myös digitaalisesti!

Miten vakuutus toimii?

Identiteettivakuutukseen kuuluu ID-Alarm-palvelu, jossa tietomurtoja juuri sinun kohdallasi valvotaan yötä päivää niin kauan, kun vakuutuksesi on voimassa. Ja jos joku mörrimöykky pääsee linjoista läpi ja onnistuu tekemään tietomurron, saat siitä välittömästi tiedon.

Mielestäni tärkein pointti on kuitenkin se, että vakuutuksessa korvaus identiteettivarkauteen liittyvistä taloudellisista menetyksistä on enimmillään 20 000 € ilman omavastuuta. Tällä saa jo pahimman tuskanhien laantumaan, mikäli käy ohraiset.

Loistouutisia pahiksia vastaan!

Nyt minulla onkin Sinulle rakas toverini mahtavia uutisia! Tarjoan nimittäin 3kk täysin maksutonta vakuutusaikaa kaikille lukijoilleni!
Pääset aktivoimaan ilmaisen identiteettivakuutuksesi TÄSTÄ!

Kampanja on voimassa 11.8.2019 asti. Vakuutuksenottajan tulee olla 18-vuotias. Vakuutus päättyy automaattisesti 3 kk jälkeen.

 

Alkakaamme taisteluun kyberbandiitteja vastaan.

Rakkaudella,

Veli_K

Vastaa