Miksi puhutaan yhä vielä erikseen miesten ja naisten pelaamisesta, miksei puhuta vain pelaamisesta yleisesti? Tai se, että puhutaan nettipelaamisen lisääntymisestä, mutta samassa lauseessa unohdetaan se, että kioski pelaaminen on vähentynyt? Puhun siis rahapelaamisesta, missä me suomalaiset olemme tilastojen valossa kärkimaita, mutta tilastot ovat tilastoja ja todellisuus jotain muuta. Miehet ja naiset ovat tasa-arvoisia, mutta se ei tarkoita sitä, että miehet ja naiset olisivat samanlaisia. Meillä on tuhansien vuosien perimä, joka on antanut molemmille sukupuolille selkeät tehtävät ja vaikka nyky-yhteiskunta on tasapäistänyt sukupuolet ja markkinointia on tasoitettu poistamalla mm. tyttöjen ja poikien lelut, erot pysyvät.
Erot ovat pysyvästi?
Miksi erimerkiksi miehet olisivat naisia enemmän kiinnostuneita Frank Casino bonukset -määristä ja aikatauluista, mikseivät naiset voisi olla yhtä hyviä kuin miehet CS:GO turnauksissa ja joukkueissa? Miksi nuoret miehet niin usein tuntuvat vähättelevän naisten osaamista, mutta mitä vanhemmaksi miehet kasvavat, sitä suvaitsevaisempia heistä tulee – vai tuleeko? Koska olemme sellaisessa tilanteessa, että on naisille yhtä hyväksyttävää pysähtyä pelaamaan kioskien pelejä kuin miesten pelaaminen? Koska näemme ensimmäisen pelkästään naisten CS:GO joukkueen maailman top50-listalla? Tosiasia kuitenkin on, että naiset ovat aivan yhtä hyviä pelaamaan tietokonepelejä kuin miehetkin, mutta ala vain on niin nuori, etteivät naiset ole vielä saaneet ansaitsemaansa paikkaa lajin ympyröissä. Naiskauneus kyllä kelpaa markkinointiin, mutta ei pelaamiseen.
Tulevaisuudessa pelaaminen on naisillekin entistä helpompaa, kun peliautomaatteja ilman rekisteröintiä on saatavilla nettipeleissä. Tuskin yksikään pelaaja sitä rekisteröintiä pelkää, se on vain turha ajanhukka pelaamisen yhteydessä ja siksi monet etsivät sujuvampaa pelitapaa.
Vastuullinen aikuinen
Olemmeko me sitten vastuullisia aikuisia, kun olemme päässeet aikuisikään? Osaammeko tehdä päätöksiä omassa elämässämme paremmin kuin aiemmin, vai jatkuuko nuoruuden tyhmyydet meillä myös aikuisina, mutta mittakaavat vain voivat muuttua? Rahapelaamisen yhteydessä nimittäin on viime aikoina puhuttu entistä enemmän operaattoreiden vastuullisuudesta ja mm. meillä Suomessa monopolimme ainoa oikeutus on, että se toimisi vastuullisesti ja tekisi kaikkensa pelihaittojen vähentämiseksi. Samalla kuitenkin olemme ainoa maa, jossa pelit iskevät silmille kauppojen kassoilla ja kassojen jälkeen.
Vastuullinen pelaaminen on kuitenkin oikeasti varteenotettava ajatus ja ainakin eurooppalaiset pelioperaattorit ovat jopa ottaneet erilaisia AI-sovelluksia käyttöön, joilla tunnistetaan pelaajien häiriökäyttäytyminen tai ongelmapelaaminen ennen kuin siitä oikeasti tulee taloudellinen ongelma. Euroopan laajuisesti on kehitetty erilaisia tutkimus- ja seurantamenetelmiä pelaajien auttamiseksi, ja markkinoille on tullut paljon oman pelaamisen hallinta- ja rajoitustyökaluja. Näiden työkalujen lisäksi
monissa maissa on otettu käyttöön myös tappio- ja pelirajoituksia sekä panostusrajoituksia – nämä kaikki, sillä aikuinen ei todellakaan ole aina vastuullinen.
Miehet pelaavat enemmän?
Tämä pitää paikkansa, mutta otetaan samalla huomioon, että tietokonepelaaminen on ollut arkeamme vasta tietokoneiden ja konsoleiden yleistyessä meillä 90-luvulla, eli olemme olleet näiden digitaalisten pelien kanssa vasta noin 30 vuotta.
Pelaamisesta on tullut arkea nyt vasta viime vuosina mobiilipelaamisen räjähdysmäisen kasvun kautta. Mobiilipelaaminen on nostanut näkyville myös alussa mainitun CS:GO pelin jopa prime-time televisiolähetyksiin, vaikka itse peliä ei mobiilissa pelata vaan toisia saman genren eli e-Urheilun pelejä. Pelaamisesta tietokoneella on tullut jopa ammatti, johon voi nykyään jopa opiskella suomalaisissa toisen asteen oppilaitoksissa eli vanhoissa kunnon kauppiksissa – mietippä sitä! Niin onko silloin mitenkään erikoista, että myös rahapelaaminen siirtyy kaupoista nettiin, tekivät ja halusivat lainsäätäjät sitten mitä tahansa. Samalla myös sukupuolten välinen ero pelaamisessa ja sen hyväksyttävyydessä kapenee. Se ei
tarkoita, että naiset alkaisivat pelata enemmän. Se tarkoittaa vain, että naiset alkavat pelata samoja pelejä kuin miehet.
Voiko mies hävitä naiselle?
Tästähän pelaamisessa on kyse. Voittamisesta. Ja jos mies häviää naiselle, siitä ei sitten kerrota kaveripiirissä, tai sitten tappiolle löydetään hyvä syy aivan jostain muusta kuin omasta pelaamisesta.
Tämäkin tulee aivan varmasti muuttumaan, mutta jokainen, joka seurasi 90-luvulla Suomen Mestistä, muistaa kanadalaisen jääkiekkoilijan Hailey Wickenheiserin, joka siis pelasi miesten sarjassa jääkiekkoa – muutoksen tuulia kokeiltiin siis jo silloin Kirkkonummella, mutta eihän siitä sen suurempaa tullut kuin isot otsikot.
Miehet kuitenkin tekevät kaikkensa, etteivät naiset pääsisi samalla viivalle miesten kanssa ainakaan missään tason kamppailussa, siksi meillä on vielä pitkään erilaisissa urheiluissa miesten ja naisten lajit, mutta onko se e-Urheilu, joka oikeasti tulee toimimaan keihäänkärkenä naisille ammattilaisurheilussa, sen näyttää aika.